Skocz do zawartości





Zdjęcie

Puszysty omlet wysokobiałkowy


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1
Bigbuddy

Bigbuddy
  • Tytuł: Doświadczony Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 109
  • Reputacja: 2
  • Rejestracja: 18 lis 2015

Przepis na pyszny, puszysty omlet. Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

 

Składniki:

- 2 lub 3 jajka (zależy od makro jakie macie:))

- 20 gram białka (u mnie Fourstar Protein o smaku truskawka-biała czekolada - akurat ten rodzaj bo ma w sobie kazeinę i super smak)

- ostropest mielony (super dodatek, nie czuć go wcale a pomaga na wiele problemów i detoksyfikuje wątrobę)

- olej kokosowy/pam/inny olej (jak macie patelnię teflonową, a taką polecam to odrobinka dosłownie oleju)

- bakalie, suszone owoce (opcjonalnie)

- masło orzechowe lub sos 0 kcal

 

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę. Resztę składników (w tym żółtka) mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy masę do ubitej piany: delikatnie i powoli, następnie tak samo mieszamy aby składniki się dobrze wymieszały, ale piana aby za bardzo nie opadła. Patelnia musi być dobrze nagrzana. Wylewamy masę na patelnię i smażymy na jak najmniejszym ogniu przez 7 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę (można użyć talerza) i smażymy jeszcze raz ale tym razem max 5 minut. Na wierzch dajemy albo masło orzechowe, sos 0 kcal, owoce i kto co lubi.

 

Smacznego!



#2
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3257
  • Reputacja: 361
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

Ja spróbuję, a co zapewnia puszystość? bo generalnie nie widzę sody czy czegoś w tym stylu


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#3
2sty22

2sty22
  • Tytuł: Aktywny Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 30
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 07 maj 2017

zawsze jak ubije się białka osobno i reszte składników doda to wyjdzie taki biszkopcik, chyba że za bardzo go przysmażysz, ale soda lub proszek do pieczenia może pomóc ;)



#4
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3257
  • Reputacja: 361
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

Jak zrobie dam znać :D 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#5
oleg

oleg
  • Tytuł: Aktywny Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 50
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26 paź 2016

Dzięki za przepis. Jeszcze omletu z białkiem nie robiłem, ale będę musiał przetestować. Osobiście lubie dodać do omletu trochę warzywek. Smaczna jest wersja z brokułami:

https://www.przepisy...let-z-brokulami

Tutaj tutorial jak zrobić ;) 

Dodaję również pomidory z puszki ( teoretycznie mozna dodać świeże ale trochę z tym roboty jednak jest bo trzeba je sparzyć aby obrać ze skórki, tak więc o wiele wygodniejsze są jednak pomidory z puszki). 



#6
Bigbuddy

Bigbuddy
  • Autor tematu
  • Tytuł: Doświadczony Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 109
  • Reputacja: 2
  • Rejestracja: 18 lis 2015

Białko ubija się osobno, Resztę składników dodaje się do ubitej piany, to samo w sobie daje już puszystość omletu. Ogólnie przetestowałem kilka wersji, na kilku różnych rodzajach białek:

1. Wersja szybka, tania i prosta

- 2 jajka

- 15 gram białka (kazeina Fourstar Protein)

- 10 gram ostropestu (nie przeszkadza, smaku nie ma a dobrze wspiera wątrobę;), takie przemycenie go do posiłku:) )

 

2. Wersja na masę

- 3 jajka

- 30 gram białka (tutaj obojętne czy kazeina czy wpc czy izolat, ale ogólnie odradzam izolat, zbyt cenny aby go tak marnować:P )

- 20 gram orzechów (super się spiszą włoskie)

- 15 gram mąki ryżowej

 

W tej wersji wszystko mieszamy razem, nie ubijamy białek! Smażymy pod przykryciem!

 

3. Wersja z WPC

- 2 jajka

- 30 gram białka (więcej daję wpc, ponieważ jest "lżejsze" jak kazeina wcześniej dorzucana)

- garść bakali

- 5 gram kakao

 

Tutaj białka ubijamy najpierw, a resztę dodajemy potem

 

4. Wersja Hardcore 

- 3 jajka

- 30 gram białka (obojętnie jakie)

- 20 gram wiórków kokosowych

- 10 gram kakao

- 20 gram orzechów

- 15 gram bakali

- 20 gram mąki kokosowej

 

Kolejna wersja bez ubijania białek, wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Tutaj smażymy pod przykryciem!

 

A tu kilka opcji na polewy:

- polewa 0 kcal

 

- kefir + kakao

 

- jogurt naturalny + miód

 

- kefir + białko

 

Ja osobiście lubię jednak omlety na słodko i najczęściej na wieczór;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Witaj na WKForum.pl ! Jesteś Gościem, a to znaczy że nie korzystasz ze wszystkich możliwych opcji.
Zaloguj się lub zarejestruj, aby korzystać w pełni funkcjonalności forum! To zajmie Ci tylko chwilkę!

Graphics by Oskar Litwin
Właściciel: WKforum.pl © 2016