Skocz do zawartości





Zdjęcie

Makro a niedoczynność tarczycy


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1
skaa8

skaa8
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Witam,

Zwracam się do Was z pytaniem, bo mam już mały mętlik w głowie od wszystkich dostępnych informacji. Podjęłam wyzwanie i chciałabym rozpocząć redukcję - wyliczyłam zapotrzebowanie kaloryczne za pomocą polecanych stron - CPM = 2023 kcal, postanowiłam na początek nie obcinać kalorii, tylko poobserwować, co na to mój organizm przy prawidłwym rozłożeniu makro i tu pierwsze pytanie - jak długo obserwować, jeśli nic nie będzie się zmieniać?

Wzrost: 168 cm
Waga: 87 kg
Wiek: 24 lata
Nie wiem czy ta informacja pomoże, ale prowadzę raczej siedzący tryb życia - studiuję, a popołudniami udzielam korepetycji.

Makro, które wyliczyłam:
B: 200 g (2,3g/kg)
T: 52 g (0,6g/kg)
W: 190 g
Czy te wyniki są ok? Czy coś zmienić? Od marca leczę się na niedoczynność tarczycy, zażywam Letrox. Na przełomie tego roku, zaliczyłam 4 miesiące przygody z siłownią, jednak spadek wagi był niewielki - zniechęciło mnie to, odpuściłam, a później brakło czasu, nie chciałabym powtórzyć tego błędu. Stąd prośba o wskazówki od bardziej doświadczonych :).

#2
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

Witam,

Zwracam się do Was z pytaniem, bo mam już mały mętlik w głowie od wszystkich dostępnych informacji. Podjęłam wyzwanie i chciałabym rozpocząć redukcję - wyliczyłam zapotrzebowanie kaloryczne za pomocą polecanych stron - CPM = 2023 kcal, postanowiłam na początek nie obcinać kalorii, tylko poobserwować, co na to mój organizm przy prawidłwym rozłożeniu makro i tu pierwsze pytanie - jak długo obserwować, jeśli nic nie będzie się zmieniać?

Wzrost: 168 cm
Waga: 87 kg
Wiek: 24 lata
Nie wiem czy ta informacja pomoże, ale prowadzę raczej siedzący tryb życia - studiuję, a popołudniami udzielam korepetycji.

Makro, które wyliczyłam:
B: 200 g (2,3g/kg)
T: 52 g (0,6g/kg)
W: 190 g
Czy te wyniki są ok? Czy coś zmienić? Od marca leczę się na niedoczynność tarczycy, zażywam Letrox. Na przełomie tego roku, zaliczyłam 4 miesiące przygody z siłownią, jednak spadek wagi był niewielki - zniechęciło mnie to, odpuściłam, a później brakło czasu, nie chciałabym powtórzyć tego błędu. Stąd prośba o wskazówki od bardziej doświadczonych :).

Hej dostałem od Ciebie priv, napiszę na dniach. Za mało tłuszczy przy niedoczynności- więc od razu mówie, że fatalne makro.  Białko też zdecydowanie za dużo. 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#3
skaa8

skaa8
  • Autor tematu
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Czy w takim razie rozkład:
B: 160g
T: 70g
W: 190g
Byłby lepszy? Czy nadal jest kiepski?

#4
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

To tylko liczby, liczy się rodzaj jedzenia, tryb życia- funckjonowanie etc. Nie jesteś osobą zdrową ( nawet tym, nie polecam patrzeć tlyko ślepo na cyferki  )

Na pewno 70g tłuszczcy lepiej się sprawdzi niż mniej w twoim przypadku, ale także na trening musisz uważać- bo przy niedoczynności to różnie bywa...

 

Druga sprawa czy bierzesz letrox, okej ... czy masz ft3,ft4 w normie teraz odkąd bierzesz? Na jakiej podstawie dostałaś te leki ... ? 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#5
skaa8

skaa8
  • Autor tematu
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Na dzień 15.07.2017 wyniki miałam następujące:
fT3: 4,2 (4,0-6,8)
fT4: 15,2 (12,0-22,0)
TSH: 4,31 (0,3-4,2)

Przed tymi badaniami TSH miałam w normie, a fT4 uciekało o 0,1 od dolnej granicy. Endokrynolog ciągle manewruje mi dawką, kolejną wizytę mam w październiku. A leki dostałam na podstawie wyników, miałam już epizod na siłowni (przed stwierdzeniem niedoczynności) i chudłam niewiele, po konsultacji z trenerem, z którym miałam jakąś tam gratisową godzinę od siłowni zrobiłam badania: fT3, fT4, TSH, insulinę, anty-TPO i od tego się zaczęło.

#6
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

Okej, nie jest źle.. ale na pewno nie możesz mieć dużych restrykcji kcal obecnie, tutaj faktycznie trening bedzie  istotny, zdecydowanie mniej wysiłku długo-okresowego, stawiałbym na krótki intensywny trening. 

Dietetycznie nie unikaj tłuszczy broń boże, ale też z racji przypadłości węgle- musisz mieć. Więc  makro wydaje się być okej.

Ja bym tak podbił te kalorie na 2150... żeby troszkę większy pułap mieć do zbijania i zaczął od mniejszej aktywności 

Tyle ode mnie, bo tyle mogę pomóc. Mam nadzieje- że poleci jak nie znajdź kogoś kto to ogarnie, ew. zapraszam na konsultacje do siebie, szczególnie jak masz wyniki. 

Insulino-oporności mam nadzieje że nie masz? Nie wiem jak glikemia- ale to bardzo istotne .


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#7
skaa8

skaa8
  • Autor tematu
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Jakie badania powinnam wykonać, żeby się zorientować w tej sprawie? Chodzi o krzywą cukrową czy o coś innego?

#8
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

W sprawie IO- krzywa glukozowo-insulinowa, 3 godzinna niestety. Jest to ciężkie i nieprzyjemne w końcu 75g glukozy i 3 godziny, 3 pobrania- ale warto zrobić naprawdę raz w życiu chociaż, bo nic innego nie da gwarancji co się dzieje obecnie w tej sprawie 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#9
skaa8

skaa8
  • Autor tematu
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Może głupie pytanie, ale czy jeśli mam glukometr, glukozę mogę dostać w aptece, to mogę sama sobie to skontrolować w warunkach domowych? Czy raczej taki pomiar nie będzie wiarygodny?

#10
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

Ale tu nie masz tylko glukozy mierzyć tylko insuline jednocześnie. Nie możesz niestety 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 


#11
skaa8

skaa8
  • Autor tematu
  • Tytuł: Nowy Koks
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 6
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 25 sie 2017
Dzięki za odpowiedź, a czy Letrox, który biorę będzie jakoś oddziaływał na wyniki? Bo gdzieś wyczytałam, że nie powinnno się przyjmować np. Euthyroxu, Metforminy nawet do 7 dni przed badaniem.

#12
CzoVitek

CzoVitek
  • Tytuł: Witeczek
  • Grupa: Dzik
  • Postów: 3378
  • Reputacja: 371
  • Rejestracja: 02 maj 2014
  • LocationKraków

nie, możesz brać z tym że w dniu badania nie bierz

- metformina tak, ale metformina to nie lek na tarczyce... 


Zapraszam do obserwowania: HIGH-CARB, KETOZA  testujemy wszystko i zdajemy relacje :) .

wgpa3ibshxek.jpg2ni8kk2.jpg

Potrzebujesz pomocy : interpretacja badań, analiza zdrowia, pomoc w redukcji, ustabilizowanie chemii mózgu- zapraszam na priv, pisz śmiało ! 

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Witaj na WKForum.pl ! Jesteś Gościem, a to znaczy że nie korzystasz ze wszystkich możliwych opcji.
Zaloguj się lub zarejestruj, aby korzystać w pełni funkcjonalności forum! To zajmie Ci tylko chwilkę!

Graphics by Oskar Litwin
Właściciel: WKforum.pl © 2016